kabaklı pide

Herkese Ağrıdan selamlar. 3,5 sene sonra Türkiyedeyiz. Burdan ilk yayınımıza kabaklı pide ile başlayalım. Bu tarif selanik Türklerine ait. Annem selanik muhaciri olduğu için Selanik mutfağını onun vasıtasıyla tanıyorum.

Malzemeler

  • 4 kabak soyulup küçük doğranmış
  • 1 büyük soğan yemeklik doğranmış
  • 2 yeşil biber ince doğranmış
  • Maydanoz kıyılmış
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 kaşık zeytin yağ
  • 1 kaşık salça

Hamuru

  • 1 bardak ılık su
  • 1 yemek kaşığı maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Bir tutam tuz
  • 2 bardak un

Hazırlanışı

Kabağı hazırlamak için soğanı ve yeşil biberleri zeytinyağında sote edin. Salçayı ekleyip karıştırın. Sırayla kabakları, tuz ve karabiberi ekleyin. Kıyılmış maydanozları da ilave edip altını kapatın. Soğumaya bırakın.

Hamuru hazırlamak için, su ile şekeri karıştırıp üzerine maya serpin. Karıştırmadan sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Un ve tuzu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun.

Hamur iki katı kabardığında küçük parçalar koparıp lahmacun gibi ama oval pideler açın. Uzerine kabaklı harçtan 2 kaşık koyup iyice yayın bütün hamurları bu şekilde bitirin 200 C önceden ısınmış fırında 15 dak pişirin

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

hello again! we are in Agri /Turkey now. Agri, which is my husband’s hometown and the city of Mount Ararat, is at the east part of Turkey. I will start with the recipe of “zucchini pide”from here my country, Turkey!

In old times, my mom’s ancestors lived in Greek.Then they came and located in Turkey before mom was born. Now they live in one of the cute villages in Adana, at south part of Turkey. This dish came from those immigrant people’s cuisine…They had tried all versions of this Pide. With eggplants, zucchini, potatoes…they are all delicious and satisfying. If your children don’t eat veggies, you can serve them vegetables in this way as well.Like pizza but healthy one!

Ingredients

For dough

  • 1 cup warm water
  • 2 cups all-purpose flour
  • Salt
  • 1 and ½ tbsp sugar
  • 1 tbsp dry active yeast

For topping

  • 4 zucchini peeled and diced
  • 1 onion finely chopped
  • ½ bunch parsley finely chopped
  • Salt
  • Pepper
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tbsp paste (tomato or pepper)

Preparation:

We need to prepare zucchini first. Oil the medium pan and sauté chopped onion until lightly brown add pepper paste stir to combine. Add diced zucchini, salt and pepper. Mix them evenly. When zucchini is tender, add chopped parsley and turn the heat off. Set aside to cool down.

Meanwhile, to make a soft pizza like dough, combine water and sugar in a medium bowl. Heat it like lukewarm. Sprinkle dry yeast on top and let it rise for 15-20 minutes.

Add sifted flour and salt. Knead it to make soft dough. Let sit it a nice and warm place to make it double size for at least 30 minutes.

Cut the dough into small size likeand roll them one by one. Roll each one oval shape 5 inch diameter.Spread 2 tbsp zucchini mixture and place greased baking sheet. Finish remaining dough and zucchini filling or topping by repeating the process.

Bake them in 350 F pre-heated oven for about 30 minutes. If you don’t want to struggle with dough as pieces, you may prepare as a whole like pizza. To make it, cut the dough into 2 and roll them according to your circle pizza pan size. Spread zucchini topping on dough and bake it like that. Then cut into small squares and serve warm.