sakalli
Selvinin sakallı poğaçaları… çok şık bir o kadar da lezzetli bir ikram…. tavsiye ederim.

Malzemeler

  • 1 bardak süt
  • 3 bardak un
  • 50 gr tereyağ veya margarin
  • 2 tatlı kaşığı maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı susam

İçi

  • Yarım paket (113 gr) krem peynir
  • Kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı

Ilık Süt ve şekeri karıştırıp maya serpin karıştırmadan sıcak bir yerde 15-20 dakika mayalanmaya bırakın.

Mayalanınca un, tereyağ, yumurtalar ve tuz u ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.Kabarması için tekrar sıcak bir yerde 30-60 dk bekletin. Iki katı kabardığında hamurdan çok küçük parçalar koparıp top gibi yuvarlak şekil verin. Yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün. Susam serpip önceden 180 C ısınmış fırında 25-30 dakika pişirin.

Fırndan çıkıp oda sıcaklığına geldiklerinde, sandwich ekmekleri gibi tamamen iki parçaya ayırmayacak şekilde ortadan kesin aralarına krem peynir sürüp kıyılmış maydanoz yerleştirin.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

This recipe and picture belong to one of my Turkish friends. It looks amazing. Thanks for sending us this gorgeous picture Selvi!!

ingredients:

for dough

  • 1 cup whole milk
  • 3 cups all-purpose flour
  • 1/2 stick butter in room temperature
  • 2 eggs
  • 2 tbsp granulated sugar
  • 1 tsp salt
  • 2 tsp dry yeast
  • 2 tbsp sesame seeds
  • 1/2 package cream cheese
  • chopped parsley

preparation:

1. Mix milk and sugar in a medium bowl, heat it for about 40-50 seconds in microwave. It should be lukewarm. Add yeast in it and leave milk&yeast mixture without mixing and let that rise for about 30 minutes.

2. After it has risen, Combine butter, salt, flour, eggs in the same bowl and knead it for a few minutes and let the dough rise in a warm place for a few hours.

3. Occasionally, take the dough, pinch and knead it a few minutes more.

4. Grab some dough as big as whole walnut, and give it a round, circular shape like a golf ball.

5. Preheat the oven to 350 F. When you are done with the dough completely, place the balls on a greased cookie sheet.

6. Prepare an egg-wash and brush on top of them, sprinkle some sesame seeds and bake for 25- 30 minutes or until golden brown.

7. After you get them back from oven, let them cool to room temperature. Cut them as you cut sandwich buns, spread cream cheese in them then dip sandwiches to chopped parsley.