Malzemeler

 

2 bardak bulgur

1,5 bardak sıcak su

2 domates soyulup yemeklik doğranmış

1-2 salatalık doğranmış

1 kuru soğan ince doğranmış

3 yeşil taze soğan doğranmış

2 sivribiber doğranmış

Kıyılmış Nane yaprağı

Kıyılmış maydanoz

1 kaşık salça

yarım tatlı kaşığı Karabiber

1 tatlı kaşığıTuz

yarım çay kaşığı Kimyon

1 çay kaşığı Pul biber

Yarım çay bardağı Zeytin yağı

 

 

Hazırlanışı

 

Ince bulgur u kapağı kapanabilecek bir kaba koyup üzerine sıcak su gezdirip kapağını kapatın. 15-20 dakika öyle bekletin. Bulgurlar şişip yumuşayınca, genişçe bir tepsiye alıp çok küçük doğranmış kuru soğan ile yoğurmaya başlayın. Salça. Tuz, karabiber, kimyon,pul biber i de ekleyip yoğurmaya devam edin

 

Sırayla doğranmış salatalık, yeşil soğan, domates, nane, maydanoz ve zeytin yağı da ekleyip hafifçe domatesler ezilmeyecek şekilde karışrıtın. Marul yaprakları ile servis yapın.

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………

 

 

Ingredients

 

 

1 and 1/2 cup bulgur

2 medium tomatoes petite diced

2 long green peppers diced

1/3 bunch parsley chopped

4-5 green onions chopped finely

1 medium cucumber diced finely

1 and 1/2 cups hot water

1 tbsp pepper paste

1/2 cup olive oil

 

 

spices

 

1/3 tsp cumin powder

1/2 tsp black pepper

1 tsp salt

1/2 tsp dried mint

1-2 lemon juice

 

for decoration

 

 

1 tomato slices

 

5-6 pickles sliced

 

6-7 lettuce leaves

 

 

preparation

 

 

Put cracked wheat(bulghur) in a medium bowl and pour 1 and 1/2 cups hot water and put a

lid on it. Let it soaks the water for 15 minutes.

 

 

Meanwhile chopped all the veggies. Put chopped parsley, thinly sliced green onions & green pepper, petite diced tomatoes, cucumber in a big bowl. Remove the lid from bowl and add pepper paste, and spices in bulghur bowl. Mix them evenly.

 

 

Add bulghur mixture to the vegetables gradually and toss them evenly but do not mash the veggies.

 

 

Put olive oil and lemon juice in a small bowl and whisk them for a while then pour over Kisir and stir it again with a big spoon. Place Kisir on a platter and decorate it with picles, lettuce leaves and tomato slices.

Bon Apetit!