Adananın meşhur bulgur işlerinden biri olan sarımsaklı köfte namı diğer fellah köftesi, özellikle öğleden sonraları bayanların çay toplantılarının vazgeçilmezlerindendir…



malzemeler

  • 2 bardak ince köftelik bulgur
  • 1 bardak un
  • 1 bardak irmik
  • 1 yemek kaşığı salça
  • su
  • tuz
domates sosu

  • 5 büyük domates soyulup küçük doğranmış
  • 1 soğan yemeklik doğranmış
  • yarım demet maydanoz ince kıyılmış
  • 4 diş sarımsak ezilmiş
  • 1 kaşık biber salçası
  • 1 kaşık domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağ
  • limon suyu
  • tuz
  • karabiber

hazırlanışı

Köfteleri hazırlamak için bulgur, salça, irmik, tuz ve unu genişçe bir kaba alıp suyla ıslatarak yumuşak bir hamur olana dek yoğurun. Elinize küçük parçalar alıp üzüm tanesi büyüklüğünde toplar yapın. Ustüne küçük parmağınızla bastırarak çukur yapın. Toplar yani köfteler ne kadar küçük olursa o kadar makbuldür

Hepsini bu sekilde bitirince dolapta sosu yapana kadar dinlendirin, dikkat edeceğiniz diğer bir husus da köfteleri mümkün olduğunca üst üste getirmemektir. Aksi halde köfteleri birbirinden ayırmak için hayli zaman hacanır

Domates sosu için tencereye sıvıyağ koyup, soğanı kavurun. Salçayı ekleyip ezin
ezilmiş sarımsakları domates tuz pul biber ve karabiberi de ekleyip bir taşım kaynatıp altını kapatın. Limon suyunu içine de ekleyebilirsiniz yerken üzerine de sıkabilirsiniz
Köfteleri bir tencereye koyduğunuz bol su içinde iyice yumuşayıncaya dek haşlayın, makarna gibi süzerek domates sosunun bulunduğu tencreye alıp karıştırın. Mümkün olduğunca sıcak ikram edin