Lahmacun

Malzemeler

Hamuru için

1 kupa dolusu ılık su (240 ml)

2 t.k. kuru maya

Aldığı kadar un (yaklaşık 2 kupa dolusu)

Tuz

1 yemek kaşığı şeker (maya için)

Üst harcı için

3 büyük domates

1 demet maydanoz

2 büyük kuru soğan

500 gr kıyma

1 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı pulbiber (acılık oranını kendinize göre ayarlarsınız)

1 yemek kaşığı kırmızı toz biber

1 yemek kaşığı biber salça

yeterince tuz

2 yemek kaşığı sıvıyağ

(Kıymanız yağlıysa bunada gerek kalmayabilir)

Hazırlanışı

Hamuru mayalayıp kabarması için ılık bir yerde bir saat bekletin. Bu sırada kıyma harcını hazırlamak üzere domatesleri incecik doğrayın. Normalde Urfa usulu lahmacunlarda domates kullanılmıyor ama hamuru yumuşak tuttuğu için ben kullanmayı tercih ediyorum. Siz arzu ederseniz domatesi çıkarabilirsiniz ayrıca kıymanız da çok yağlı ise belki bu kadar domates kullanmaniza da ihtiyaç kalmayacaktır.

Kuru soğan ve maydanozu incecik kıyın. Büyük bir karıştırma kabına kıymayı, baharatları ve salçayı ekleyip yoğurun. Domatesleri, kuru soğan ve maydanozu ilave edip güzelce karıştırın. Karışımın dinlemesi için yarım saat gibi bir süre dolapta bekletin.

Hamurunuzun mayası gelince ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top bezeler hazırlayın. Hazırladığınız bezeleri açabildiğiniz kadar ince açıp (lahmacunun ince açılmış olanı makbuldur)kıyma harcını hamurun yüzeyini tamamen kaplayacak şekilde yayın. Harcınız ve hamurunuz bitene dek işlemi devam ettirin.

Hafif yağlanmış tepsilere birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde yerleştirin ve önceden 180 C ısınmış fırında 25-30 dakika yahut üzeri kızarana ve hamurunuz piştiğine emin olana dek pişirin.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

LAHMAJUN is one of the most common and loved dishes in Turkey. It is originated from southeast of Turkey. Normally, we dont prepare the dough, but here in America there is no bakery that we have in Turkey, so I have to prepare the dough as well.

People make only the meat spread at home and take it to the public bakehouse. They always have prepared dough all day long so, they spread the filling to the round dough and cook them for you.
the quantity of lahmajun depends on the meat filling or spread you prepared and took there! the more you prepared the meat spread, the more you will get lahmajuns!

Preparation time:
30 minutes to knead and roll the dough completely
20-25 minutes for filling
Cooking time: 1 and ½ hours for all lahmajuns
Makes: 20 lahmajuns
Ingredients:
For meat spread:
3 big tomatoes, petite diced
1 bunch parsley, finely chopped
2 big onions, finely chopped
1 pound ground lamb or beef
1 tsp black pepper
1 tsp salt
½ tsp crushed red pepper
1 tbsp pepper paste
1 tbsp tomato paste
2-3 tbsp oil (if your ground beef doesn’t have enough fat)
1/4 tsp allspice
For dough
1 cup lukewarm water
2 tsp dry yeast
2 cups packed all-purpose flour
1 tsp salt
1 tsp sugar
Extra flour for rolling the dough
Preparation:
We will start with the dough. Sprinkle dry yeast over 1 cup lukewarm water and let it rise. When it rises, sift the flour and salt together, and gradually add to water & yeast mixture. Knead it evenly and set aside to rise.
To prepare meat filling, place ground beef in a large mixing bowl, add finely chopped onions, parsley, petite diced tomatoes, pepper paste, salt, pepper, allspice, crushed red pepper and mix them evenly. Set aside.
Get the dough again. Divide the dough into 20 equal pieces and give them a ball shape. Get one of them and roll it round with rolling pin just like the smallest tortillas. You can even get smaller!
When you finish rolling all the balls, spread the meat filling all over one of the round dough just like pizza. Grease the baking sheet and place a few lahmajuns and bake them for about 15-20 minutes to 350F preheated oven.
When they are done, to make them moist and soft, put them in a pan that you can put a lid on it. Otherwise they are going to dry outside.
It goes great with Ayran which is Turkish beverage, parsley and lemon juice! Serve warm!