Nedendir bilinmez en fazla yaptığım tatlılardan biridir yoğurt tatlısı. Belki kek kadar kolay oluşundan belki de kaldığı zaman bitirilme korkusu olmadığındandır…

 

Kullandığım bardak 240 ml likti ve ölçüleri yuvarlak borcam için çok ideal buldum. Bu haliyle 16 dilim tatlı elde ediliyor.

 

 

 

Malzemeler

 

 

1 sb irmik

1 sb yoğurt

1 sb şeker

1 sb sıvıyağ

1,5 sb un

3 büyük yumurta

Limon kabuğu rendesi

3 y.k hindistan cevizi (optional)

1 paket k.tozu

1 çay kaşığı karbonat

1 paket vanilya

 

 

Şurubu

 

3 sb şeker

3 sb su

Birkaç damla limon suyu

 

 

Süslemek için

 

H.cevizi

Fındık, ceviz veya badem

 

 

Yapılışı

 

 

Şurubu hazırlanıp ılımaya bırakılır.

 

Kek gibi sırayla oda sıcaklığındaki yumurtalar çırpılıp sırayla şeker, sıvıyağ, yoğurt, limon k. h. cevizi, rendesi, irmik, un, vanilya, karbonat ve k.tozu eklenerek çırpılır.

 

Hafif yağlanmış borcama boşaltılıp önceden 180 C ısıtılmış fırında kızarana dek pişirilir. Şurubu her yerine eşit olacak şekilde üzerine gezdirilir. Tamamen soğuyunca dilimlere ayrılır. Üzeri süslenip ikram edilir.

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

 

I used 23 cm round baking dish so I cut it into triangle slices. If you want to use rectangle or square dish, you need to cut into medium squares. It is easy to prepare. Takes only 10 to 15 minutes to prepare and 35-40minutes to bake.

 

 

 

Ingredients:

 

1 cup yogurt

1 cup sugar

3 eggs

1 cup cooking oil

3 tbsp coconut flakes

1 tsp baking powder

1 tsp vanilla

1 cup semolina

1 and 1/2 cups all-purpose flour

1 lemon zest

½ lemon juice

 

Grated coconut for decoration

 

Syrup:

 

3 cups sugar

3 cups water

1 tbsp lemon juice

 

Preparation:

 

 

1. To prepare syrup, in a medium sauce pan, combine sugar and water and bring it to boil on medium high heat. When it comes to boil, turn the heat low and add lemon juice. Let it simmer for 10 minutes. Turn the heat off and set aside to cool down a little.

2. Preheat the oven to 350 F, crack the eggs in a medium mixing bowl and whisk it with a cup of sugar.

3. Add yogurt, lemon juice, lemon zest and oil. Keep whisking. Sift flour and baking powder to the mixture. Stir to combine.

 

4. Add semolina, vanilla and coconut flakes, and stir with a spatula.

 

 

5. Pour the batter to the greased 13 x 9 x 2 inch baking dish or round baking dish and bake it for about 35 minutes or until golden brown.

6. When you get it from the oven, let it cool for 10 minutes and then drizzle the syrup over cake.

 

7. Let it soak the syrup for a night. Cut it into medium squares (if you used rectangle dish) or slice it into triangles like pizza (if you used round dish) and decorate with grated coconut before serve.