Peynirli Poğoça

malzemler

2 bardak süt

2 yumurta beyazı ve sarısı ayrılmış

yarım bardak sıvıyağ

3-4 yemek kaşığı şeker

2 tatlı kaşığı kuru maya

2 tatlı kaşığı tuz

iç harcı için:

200 gr beyaz peynir

kıyılmış maydanoz

üzeri için

susam

çörek otu

hazırlanışı

İçi için, beyaz peynir ve maydanozu karıştırıp bir kenara alın. Poğoça hamurunu hazırlamak için ise, sütü mayalanacak sıcaklıkta ılıtıp şekeri ekleyip karıştırın üzerine mayayı serpip hiç karıştırmadan sıcak bir yerde bekletin.

Maya kabardiğinda, diğer malzemeleri de ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. Tekrar sıcak bir köşede iki katı kadar kabarması için bekletin. Muhtemelen bir saatte hatta yaz aylarında daha hızlı kabaracaktır.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp elinizin içinde yayarak açın ve bir tatlı kaşığı peynirli harçtan koyup D şeklinde kapatın. Bütün hamuru bu şekilde bitirince üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam yada çörek otu serpip 180 derece önceden ısınmış fırında 15-20 dakika pişirin.

……………………………………………………………………

Ingredients:

1 cup whole milk

2 eggs, whites and yolks separated

½ cup cooking oil

3-4 tbsp sugar

1 tsp salt

all-purpose flour (approx 3 and ½ cups)

2 tsp dry yeast

Cheese filling:

1 cup feta cheese crumbled

4 tbsp finely chopped parsley

For decoration:

1/3 cup black sesame seeds

Preparation:

1. To prepare filling, mix feta cheese and chopped parsley evenly in a small bowl and set that aside.

2. Add granulated 2 tbsp sugar in milk and stir to combine, heat the milk in microwave for a minute or so.

3. Sprinkle dry yeast over milk and put the bowl in a warm place for 30 minutes. I usually leave it in microwave.

4. It must have risen when you get it back from there. Add 2 egg whites, rest of the sugar (2 tbsp), oil, salt and gradually add flour while you are kneading the dough.

5. Knead it until combine. Leave dough in a warm place to rise about double size for one hour.

6. When it rises double, grab some dough like a small golf ball and make it flat and round in your palm.

7. Put 1 tsp cheese filling in it and close the edges of dough and make sure they stick to each other, it must look like letter “D”.

8. Prepare an egg wash with 2 egg yolks and brush one side of each “pogoca” and sprinkle some black sesame seeds.

9. Place them egg washed side up onto the greased cookie sheets and pop them into the 350 F pre-heated Oven and bake for about 20-25 minutes or until golden brown.

Serve warm with tea or any drink you like.