malzemeler

2 su b. köftelik bulgur

1 su b. kirmizi mercimek

1 buyuk kuru sogan

1 patates

1/2 su bardagi zeytinyagi

4 su bardagi su

kiyilmis maydanoz

2 yemek kasigi biber salcasi

1-2 tatli kasigi tuz

karabiber

1/2 tatli kasigi kimyon

aci pulbiber

hazirlanisi

Kirmizi mercimek ve soyulmuş patatesi 4 bardak su ile bir tencereye koyun, 30 dakika pişirin ve bir kenarda soğumaya bırakın.

Zeytinyağını bir tencereye koyup ince doğranmış soğanlari pembeleşinceye dek sote edin. Biber salçasını ve baharatların hepsini ekleyip karıştırın. Bir bardak su ilave edip bi taşım kaynatıp ocağın altını kapatın. Isterseniz bulguru salçalı karışımın oldugu tencereye dokup karıştırın ve tencerenin kapağını kapayıp çekmesini bekledikten sonra yoğurma işlemini yapın.

Dilerseniz de bütün malzemeleri genişçe bir karıştırma kabına alıp iyice yoğurun. Kıyılmış maydanozları da ekleyip küçük parçalar alip elinizde köfte şekli verin. Herahangi bir ceşit salatayla ikram edin

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

lentil kofte is a dish which is mostly prepared by southern people in Turkey. but it has been so popular that almost everybody knows and likes it in all around the country. it is healthy and just like appetizers.

ingredients:

1 cup of red lentil (Turkish lentil)

2 cups finely ground bulgur for kofte

2 medium onion

1 medium potato

5 cups water

1/2 cup olive oil

2 tbsp pepper paste

1 tsp crashed red peppers

2 tsp salt

1 tsp cumin powder

1 tsp black pepper

1/2 cup water

finely chopped parsley

preparation

1. Put lentil, peeled and diced potato and 5 cups water in a deep pan and let it boil and simmer for 30 minutes. turn the heat off and set aside.

2. Put oil in another pan, add chopped onion and saute them for 15-20 minutes then add pepper paste and spices one by one. At the end, pour 1 cup of water and stir them all then add 2 cups bulghur in and cover the pan with lid.

3. When they are warm, both lentil and bulghur mixture. Toss them in one large bowl and knead it like dough. After they are well blended. Add chopped parsley.

4. Grab some piece as big as finger and give them a kofte shape just like you see in the picture. Decorate the platter with green salad.