Birkaç gün önce Karslı ev sahibemiz tarafından hazırlanan bu güzel sofraya konuk olduk. Neler mi vardı menüde

  • Tavuklu, otlu arpa şehriyeli çorba (aş otu, kekik, nane ve dere otu)
  • Kars usulü et sote
  • Kaz/bulgur pilavı
  • Çoban Salata
  • Turşu
  • Haşhaşlı irmik tatlısı
  • Baklava

Kars’a ilk geldiğimiz dönemlerde hazırladığım postlarda şehrin mutfak kültürü hakkında elimden geldiğince bir şeyler yazacağımdan bahsetmiştim. Bu gün sizlerle en meşhur yöresel yemeği olan kazın temizlenmesinden pişirilmesine kadar yerlilerinden öğrendiğim kadarıyla tüm aşamalarını paylaşmaya çalışacağım.

Kaz yaz aylarında beslenip kışın tüketilen bir kümes hayvanı özellikle kesilmeden kar,kış, ayaz görmesi gerektiği görüşünde tüm Karslılar. Bunun kaz etinin kokusunda ve tadında değişiklik meydana getirdiğini savunuyorlar. En çok 11. ve 12. aylarda, kasım ve aralıkta, kesimi yapılıyor. Bundan sonra kuluçka dönemi olduğundan artık kesim işlemleri bitiyor.

Kesilen kazlar tüyleri yolunduktan ve güzelce yıkandıktan sonra suyunun süzülmesi için bir müddet bekletiliyor. Bu işlem tamamlanınca bolca tuzlanıp üzerine ağırlık konularak 1 hafta kadar böylece bekletiliyor.

Pişirilmesi için ise önce porsiyonluk parçalara ayrılıp haşlanıyor. En son fırınlanarak hazır hale getiriliyor. Saydığımız tüm aşamalarda kazın derisi muhafaza ediliyor. Haşlama işleminden sonra elde edilen suyuna mutlaka bulgur pilavı hazırlanıp birlikte ikram ediliyor.

Kaz’ın yerel bir restoranda hazırlanmış halini görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

The pictures shared were taken from the dinner recently. A close fiend of us from Kars invited us for a nice dinner and prepared a famous local “baked goose”. We had a wonderful time and goose tasted great. They invite us almost every winter to have “the ultimate  goose”. All the process and the procedures to transform the goose into en excellent delecacy presented here is from her (Besra Abla) .

Preparing goose is a really though job. It takes time and needs effort but it really has a different taste than any other fowl. First, after they slaughter the goose, they clean inside and out. They pull all the feathers up and wash and drain for a while until it dries completely.

Then they rub the goose inside and out with plenty of salt. They put some really heavy material on it to drain all the blood for a week .

When it comes to cooking, they cut goose into parts like breast, legs, wings, neck…If you want to roast it as whole, definetely you could. But here in Kars, some people divide it into parts first before cooking.

Cook the goose in boiling water first until half tender. Keep the broth for pilaf. Place the meat on a greased baking tray and bake in the oven until completely done. During all phrases skin of the goose should be kept.

People living in Kars use the broth for bulgur pilaf and they certainly serve the meat of goose on top of bulgur pilaf. You could click on the link here to see how the goose is served in a famous local restaurant.

I want to talk about the menu that our host prepared for us that night. We had

  • chicken orzo soup enriched with local herbs and spices
  • goose & bulgur pilaf
  • saute beef with some vegetables
  • shepherd’s salad
  • pickles
  • poppy seed dessert
  • baklava

Vizeler, finaller, bütünlemeler derken bir dönemi devirdik…herkese stres ve kaygıdan uzak güzel bir sömester tatili diliyorum.

Sağlıcakla kalın efendim…

Besra ablanın tarifiyle haşhaşlı tatlı

malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 sb sıvıyağ
  • 1 sb şeker
  • 1,5 sb un
  • 1 sb irmik
  • 1 sb haşhaş
  • 2 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu

Şurubu

  • 4 sb şeker
  • 3 sb su

üzeri için

  • çırpılmış krema veya krem şanti
  • antep fıstığı

hazırlanışı

kek çırpma aşamaları gibi yumurta, şeker çırpılır sırayla sıvıyağ, irmik, haşhaş, un ve diğerleri eklenip karıştırılır. Kullanacağınız yağlamış kalıba boşaltılır ve fırınlanır. Ilınınca dilimlenip şurubu gezdirilir. Tamamen soğuyunca da krem şanti ile kaplanır ve fıstığı serpilir.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

this was the dessert our host prepared after a luscious goose dinner. It is called “poppy seed dessert”. I ‘ll share the recipe below. Take good care of yourself….After busy mid-term exams, final exams and final make-up exams, now we’re free to give a break…have a great, stress, anxiety and fear free holidays….

Poppy Seed dessert

ingredients

  • 3 eggs
  • 1 cup sugar
  • 1 cup oil (whatever you use for cooking like canola, sunflower or corn oil)
  • 1 and 1/2 cup all- purpose flour
  • 1 cup semolina
  • 1 cup poppy seed
  • 1 tspfull baking powder
  • 1 tsp vanilla sugar

for syrup

  • 3 cups sugar
  • 2 cups water
  • a few lemon drops

for top

  • 2 cups whipped cream
  • coarsely chopped pistachios

directions

In a medium sauce pan, bring water and sugar boil to make syrup. Add lemon juice and boil for additional 3-5 minutes. Turn the heat off and let it cool down to room temperature.

Meanwhile, in a medium mixing bowl, mix eggs and sugar with an electric mixer until foamy. Add oil, semolina, poppy seed and flour one at a time. Stir baking powder and vanilla sugar in. Whisk until well blended. Grease a baking tray and pour the batter in. Smooth with a spatula and bake until a toothpick insert in and comes out clean. Get the cake out of oven and let cool on a rack.

Cut the cake into medium squares and pour the syrup evenly. Spread already thawed whipped cream on top and decorate with coarsely chopped pistachios.

Bon Apetit!

About these ads