Biberli acılı ekmek

Yine güneye has çay ikramlarında çok rağbet gören bir hamur işi. Nuran (kendisi de Adanalı olur) arkadaşımızın pikniğe getirdiği biberli acılı ekmekler. Acı ile arası olmayanlar pek tabi tatlı biber kullanabilirler.

Malzemeler

Hamuru için

1 su bardağı su

2 tatlı kaşığı kuru maya

2 su bardağı un

1 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı pul biber

2 soğan yemeklik doğranmış

4 kaşık zeytinyağ veya sıvıyağ

susam

Hazırlanışı

Hamuru normal ekmek mayalar gibi mayalayıp dinlenip kabarması için sıcak bir yerde bırakın. Bu sırada sıvıyağı bir tavaya alın. Soğanları ekleyip pembeleşinceye dek kavurun. Salçaları ekleyip iyice ezin.

Pul biberi de ilave edip altını kapatıp ılımasını bekleyin. Mayalı hamuru 26 cm ebatındaki yağlanmış borcama pizza hamuru gibi incecik yayın. Üzerine hazırladığınız soğanlı karışımı hamurun üzerini tamamen kapalayacak şekilde yayıp susam serpin.

Önceden ısınmış 175-180 C de pişirin. Kek gibi dilimleyip çay ile birlikte sıcak ikram edin.

…………………………………………………………………………………………………………..

Red hot pepper bread

This bread originally is made at South of Turkey. The people who dont like hot and spicy foods, generally use mild pepper flakes, so it wont burn as much as the original one.

Nuran brought those delicious pepper bread squares to the picnic we had last weekend. Thank you Nuran! They were very good.

İngredients

1 cup water

1 tsp dry active yeast

1 tbsp sugar

1 tsp salt

All-purpose (flour approx 2 cups)

For topping

1 tbsp pepper paste

1 tbsp tomato paste

4 tbsp olive oil

2 small onion diced

1 tbsp hot red pepper flakes

Sesame seeds

Preparation

To make the dough, in a medum mixing bowl, combine warm water, sugar and yeast. Let it rise for 20 -25 minutes in a warm place.

Stir in flour, salt and knead that well. Pucnh down dough. When it is nice and soft dough, cover and let rest for 30 minutes.

Meanwhile, to make topping, oil the pan with olive oil. Add diced onions and saute them until lightly brown. Add pepper and tomato paste. Stir in pepper flakes. İf it is to soil you can add water alittle bit to make it spreadable. Turn the heat off and let it cool to room temperature.

Spread the dough as thin as pizza crust onto a lightly greased baking pan. Spread the pepper & onion sauce on dough evenly and sprinkle some sesame seeds.

Bake it in 350 F preheated oven for about 30 minutes or until golden brown. Slice them into medium squares serve immediately, because they are delicious when they are still hot.

About these ads