Soğuk kış günlerinin en çok tercih edilen yemeği hiç şüphesiz sıcacık çorbadır. Adana dan işte bӧyle günlerde pişirebileceğiniz, bir kase ile yetinmeyip ikincisini isteyeceğiniz bir çorba ekşili kӧfte (veya topalak)…

Malzemeler

Hamuru için

1 su bardağı ince bulgur

1 yemek kaşığı biber salçası

1 su bardağı un

Tuz

Su

diğer malzemeler

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 su bardağı haşlanmış nohut

Sıvıyağ

Karabiber

Tavuk suyu

Kuru nane

Limon suyu

Haşlanmış ve doğranmış tavuk

Hazırlanışı

Ekşili kӧfteleri hazırlamak için, hamur malzemelerinden bulgur, un, tuz ve salçayı yoğuracağınız kaba koyun, suyu azar azar ilave edin ki kıvam bulması zor olmasın.

Nohut büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Hamurun tamamını bu şekilde bitirip toplar üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye koyun.

Büyük bir tencereye sıvıyağı koyup biber ve domates salçasını ekleyip karıştırın. Bazı yӧrelerde bu aşamada ince doğranmış kuru soğan eklenir, size kalmis eklemeyedebilirsiniz. Tavuk suyunu ilave edip kaynamaya bırakın.

Kaynayınca top bulgur kӧftelerini ekleyin. 10-15 dakika pişirin. Haşlanmış tavukları ve nohutları ilave edin. Kuru nane ve limon suyu ekleyerek bir taşım daha kaynatın. Tuz ve biber ekleyip ocağın altını kapatın. Sıcak servis edin.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Soup is one of the most preferred foods in cold winter days. This soup is a kind of good comfort food that will make you relax and wish another bowl. It is originated in Adana / Turkey.

For dough

1 cup finely cracked bulgur

1 cup all-purpose flour

1 tbsp pepper paste

Salt

Warm water

other ingredients:

1 tbsp pepper paste

1 tbsp tomato paste

1 cup canned chickpeas (garbanzo beans)

Cooking oil

Black pepper

Dry mint

1 lemon juice

Chicken broth

1 cup shredded or cut in cubes chicken breast

Preparation:

To prepare dough, combine bulgur, flour, pepper paste and salt in bowl. Gradually add warm water to get soft, non sticky dough. When you are done with it, grab some piece as big as chickpea and give it a round shape like a marble.

Finish all dough by repeating the process. Make sure that the tiny balls don’t get stick to each other. You can place them on a large baking sheet or tray.

Oil a Dutch oven, add pepper and tomato paste. When pepper and tomato paste dissolve in oil, pour chicken broth in. When it comes to boil, add tiny balls and chickpeas.

Let it simmer for 15 minutes. Stir in cut chicken breast. Sprinkle some dry mint, salt, pepper and squeeze 1 lemon juice to taste.

Let simmer another 5 minutes and turn the heat off.

If you need to add some more water to your soup, pour some and serve hot.

About these ads